Національний гірничий університет — відповідність Часу

Чайна церемонія по-японськи

Особливо нелегко для нашого менталітету зрозуміти японську чай­ну церемонію. Це неквапливе мисте­цтво, маленьке свято, в якому немає випадкових речей - кожен символ має своє місце та роль.

Чай став відомий в Японії у VII ст. Звичай пити чай, як і багато іншого, проник в країну з Китаю під час запозичення багатої континентальної культури сусідньої держави. Як це часто траплялось у Японії, чужа культура була не лише сприйнята, але й творче переосмислена. У Японії процес приготування та пригощання чаєм був піднесений до рангу мистецтва, були розроблені канонічні правила чайного дійства, побудовані спеціальні чайні кімнати (cha-shitsu), знання та досвід стали передаватися від вчителя до учня в процесі осягнення духовних, філософських, естетичних та моральних принципів Шляху Чаю.

z_157221d5.jpg

Естетичні ідеали Шляху Чаю лягли в основу багатьох видів японського мистецтва та ремесел, збагатили японську культуру; вони й зараз визначають основні принципи японського етикету та смаку. Шлях Чаю охоплює не тільки процедуру приготування чаю та спілкування з гостями, але й виготовлення чайного посуду, знання образотворчих мистецтв, літератури, каліграфії, проектування та будівництво чайних домів та кімнат, садову архітектуру.

Традиційно на чайну церемонію одягають кімо­но. Незвичні для нашого вуха слова - вагасі (японські солодощі ручної роботи), тясяку (ложка для чайної церемонії), тяван (чашка) - невід'ємні атрибути церемонії. Ми звикли асоіціювати зелений листковий час саме з Японією, але у традиційних церемо­ніях використовється маття - порош­ковий чай зеленого кольору, який збивають спеціальним бамбуковим вінчиком тясен.

z_ddbbc8a2.jpg

Познайомившись з японським чайним дійством, Ви придбаєте досвід чаювання тисячолітньої традиції. Мільйони рук готували цей живий напій для десятків мільйонів гостей японських чайних будинків.

Анастасія Доманова - ведуча чайної церемонії з великим стажем, роз­повість Вам про особливості чайної церемонії - як правильно тримати чашку, як правильно пити та сидіти. Все це, звичайно, є повною про­тилежність того поспіху, з яким ми звикли пити чай у шаленому ритмі сучасності. Але можливість занури­тись у прекрасну, хоча і чужу культу­ру - це справжня естетична насолода. Тож якщо вас вабить сакура та Фудзіяма - час вчити японську мову!

© 2006-2017 НГУ Інформація про сайт